Vijenac 725 - 726

Kazalište

KAZALIŠTE IZDVAJA

Ana Marija ILIĆ



::: Čim adventski i božićni napjevi počinju zauzimati crkve i trgove, repertoari opernih kuća i kazališta diljem svijeta postaju bogatiji za božićne i novogodišnje koncerte, kao i tradicionalno neizostavni balet Orašar. Programi kazališta u Hrvatskoj slični su ostatku Europe, no najviše odstupaju u formi mjuzikla; Christmas Carol i Frozen nezaobilazne su predstave tijekom prosinca. S obzirom da završetak 2021. u Hrvatskoj označava kraj Godine čitanja, kazališta u Splitu, Zagrebu i Rijeci na kazališne daske postavljaju dramske predstave koje su adaptirane prema književnim djelima.

U malu je uša đava

Djelo Tisje Kljaković Braić U malu je uša đava ne silazi s ljestvica najčitanijih i najprodavanijih knjiga u Hrvatskoj, a kako njezin sadržaj nizom duhovitih priča prikazuje Split osamdesetih godina koji podsjeća na Smojin Split iz Veloga mista, put do kazališne adaptacije nametnuo se kao prirodan i očekivan.


Izvor HNK u Splitu

Od rođenja do početka rata, koji se podudara i s autoričinim odlaskom u srednju školu, pratimo obitelj, susjede iz iste zgrade i ulice u čijem je središtu protagonistica; vragolasta, inteligentna i darovita djevojčica. Premijera predstave čiju režiju potpisuje Mario Kovač odgođena je za 14. siječnja.

Božanstvena komedija

Godine 2021. navršilo se 700 godina od smrti Dantea Alighierija, koji se smatra ocem talijanskog jezika.


Božanstvena komedija
Florentine Holzinger / Izvor stranica Berlin Bühnen Platform

Čitava godina proglašena je Danteovom, tijekom koje se izvelo više od sto komemorativnih događaja; od besplatnih Zoom-predavanja o njegovoj ostavštini diljem svijeta do brojnih izložbi i predstava. Opet vidjeti zvijezde naslov je virtualne 88 skica koje je izradio Federico Zuccari u 16. stoljeću. Rukopisi su u lošem stanju i samo su dva puta bili javno izloženi, što postavu galerije Uffizi u Firenci čini osobito važnom u kontekstu očuvanja starih zapisa te općenito talijanske kulture. Brojne zemlje obilježile su stvaralaštvo Alighierija, a u Njemačkoj Božanstvena komedija postaje balet koji će se igrati na više mjesta u Berlinu tijekom prosinca i siječnja. Zamagljujući razlike duboko ukorijenjene u našoj kulturi, koreografkinja Florentina Holzinger dovodi na pozornicu plesačice svih dobnih skupina s mješovitim iskustvom u raznim fizičkim, glazbenim i plesnim disciplinama kako bi istražila ljudske dimenzije života i smrti. U baletu ona osmišljava vlastitu Božanstvenu komediju putujući kroz europsku koreografiju zajedno s ansamblom u rasponu sedam desetljeća u potrazi za vezama među generacijama i korijenima slika i fantazija smrti u našoj kulturi.

Vijenac 725 - 726

725 - 726 - 16. prosinca 2021. | Arhiva

Klikni za povratak